Czym jest kawa Inka i jakie są jej główne składniki?

Kawa Inka to polska kawa zbożowa, która od 1971 roku jest produkowana w Skawinie [2]. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, nie zawiera kofeiny, co sprawia, że może być spożywana przez osoby w każdym wieku i o różnym stanie zdrowia [2][3].

Podstawowymi składnikami tego napoju są:
– Jęczmień
– Żyto
– Cykoria
– W wybranych wariantach – inulina z cykorii [1][2][4]

Proces produkcji i wartości odżywcze

Technologia wytwarzania kawy zbożowej Inka została opracowana przez polskich naukowców i jest realizowana przez firmę Grana [2]. Jedna porcja napoju (4g produktu + 200ml wody) dostarcza:
– 60 kJ/14 kcal energii
– 0,2g białka
– 3,3g węglowodanów [2]

Warto zaznaczyć, że warianty wzbogacone inuliną z cykorii zawierają około 0,6g błonnika pokarmowego w 100g produktu [1][4].

Właściwości zdrowotne kawy Inka

Kawa zbożowa Inka wyróżnia się korzystnym wpływem na organizm. Jest bogatym źródłem:
– Błonnika
– Witamin
– Minerałów
– Przeciwutleniaczy

Regularne spożywanie może wspierać regulację poziomu cholesterolu i pozytywnie wpływać na przemianę materii [3][4].

Różnorodność wariantów smakowych

Na rynku dostępnych jest wiele wariantów kawy Inka, w tym:
– Klasyczna
– Bezglutenowa
– Mleczna
– Czekoladowa
– Magne
– Karmelowa
– Błonnik
– Korzenna
– Kokosowa
– Bananowa
– Miodowa
– Wanilia i pomarańcza [2]

  Ile barów ciśnienia powinien mieć dobry ekspres do kawy?

Każda wersja zachowuje podstawowe właściwości zdrowotne, jednocześnie oferując unikalne doznania smakowe dzięki dodatkowym składnikom, takim jak mleko, karmel, czekolada czy naturalne aromaty [4].

Źródła:
[1] https://sklepy-cynamonowe.eu/pl/p/Inka-Blonnik-100g-kawa-zbozowa-rozpuszczalna-sloik/1380
[2] https://pl.wikipedia.org/wiki/Inka_(nap%C3%B3j)
[3] https://www.ekologia.pl/styl-zycia/kawa-zbozowa-inka-powrot-do-przeszlosci/
[4] https://dietetycy.org.pl/kawa-inka-kawa-zbozowa/